vineri, 22 ianuarie 2010

MIXOMATOZA

MIXOMATOZA

Mixomatoza este o infectie virala a iepurilor care se transmite la iepurii de casa prin insecte intepatoare (purici, tantari) si capusele iepurilor salbatici.

Iepurii de casa sunt contaminati cand parazitul a supt anterior virusul prin sangele iepurilor salbatici. In custi, iepurii pot lua boala prin contact direct cu rana infectata a celor deja bolnavi. Fiindca aparitia insectelor aduce cu ea mari dezechilibre pe parcursul anului, adesea apare mixomatoza in lunile de vara si de toamna. Evolutia bolii este neunitara, deoarece receptivitatea depinde si de rasa si de conditia animalelor luate separat. Primele simtome apar, la iepuri, la aproximativ 3-5 zile dupa contaminare.

In evolutia acuta a bolii pleoapele se umfla si se inflameaza pana la a forma pungi cu puroi. Apoi, apar umflaturi noi la baza urechii, la buze, la nas si in spatele nasului. Aceste umflaturi apar si in regiunile genitale si anale. Animalele sunt ametite, refuza hrana si cad vazand cu ochii. Animalul moare la 8-10 zile de la inceputul bolii. Toate animalele grav bolnave mor.

Daca evolutia bolii este cronica, animalele prezinta o usoara umflatura a pleoapelor, cateva pustule la orificiile nasului, in regiunea genitala si la baza urechii. O parte din aceste animale se insanatosesc.

Tratament si prevenire: Tratamentul formei acute a bolii nu are sanse. Vaccinarea profilactica in potriva mixomatozei ar trebui realizata corect in regiunile acut periclitate, inainte de inceperea anotimpului calduros. Ea este tolerata fara probleme de toti iepurii si asigura imunitate pe o perioada de circa 6 luni. La locul vaccinarii poate aparea o umflatura care, insa, dispare mai apoi.

In crescatoriile infectate, vaccinarea se poate face din necesitate: animalele vor fi vaccinate, chiar daca nu au simtomele bolii, de indata ce apare un caz de imbolnavire. In acest fel, poate fi salvata o buna parte din efectivul de animale.

Alte masuri pentru impiedicarea raspandirii bolii si contaminarii sunt:

-omorarea fara dureri a animalelor bolnave;

-curatarea si dezinfectia custilor;

-combaterea insectelor.

In cazul combaterii insectelor in grajd, trebuie sa fim atenti la gradul de tolerare al mijloacelor de combatere.

Fixarea tifoanelor de muste la ferestre sau custi ajuta la tinerea la distanta a insectelor. Trebuie sa inceteze furajarea cu aceias hrana veche din livezile unde au acces si cei care transmit boala - iepurii salbatici.

Din imprejurimile crescatoriei de iepuri trebuie inlaturate toate baltirile unde s-ar putea inmulti tantarii, ca de exemplu: iazurile, recipienti deschisi plini cu apa, locurile umede. Aici se pot dezvolta tantarii care raspandesc virusul mixomatozei. Majoritatea agentilor patogeni din familia virusilor variolei sunt ucisi prin temperatura, deoarece acestia sunt rezistenti la uscaciune si frig. Virusul nu se transmite la om.



2 comentarii:

Am 2 iepuri (nu specific rasa) care au avut recent maximatoza dar am folosit Erythromycin care costa 6,5 lei si leau trecut in 2 saptamani.

Adelin esti un geniu!!!! Numai ca visururile nu pot fi distruse de antibiotice :) ...probabil ai avut alta boala sau mai sigur poate nu erau bolnavi.
In limba romana exista o liniuta care arata asa - si se numeste cratima.

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !