luni, 14 decembrie 2009

Gestatia iepuroaicei

Gestatia iepuroaicei - Spre deosebire de alte specii de animale, la iepuroaica, dehiscenta foliculara nu se realizeaza in mod spontan, ci numai datorita excitatiilor sexuale din timpul montei. Coitul la iepuroaica este determinant pentru declansarea ovulatiei. O alta caracteristica consta in faptul ca procesul de nidare, sau fixare, a embrionilor pe mucoasa coarnelor uterine la iepuroaica se realizeaza doar in a patra zi dupa amfimixie. Ca urmare a acestui lucru, la 6 - 7 zile de la data cand a avut loc monta poate fi realizat controlul gestatiei, prin mutarea femelei in cusca masculului. In situatia in care iepuroaica refuza imperecherea, se constata ca este gestanta. La iepuroaica, perioada de gestatie dureaza in medie intre 30 - 31 de zile, cu limite cuprinse intre 26 - 38 de zile). In vederea asigurarii unei dezvoltari normale a fetusilor si pentru a mentine iepuroaicele intr-o stare buna de intretinere va trebui sa tinem cont de urmatoarele :
- sa aiba la dispozitie in permanenta, apa proaspata si potabila;
- femelelor gestante sa li se administreze ratii nutritive cat mai complete, alcatuite din nutreturi proaspete si de cea mai buna calitate;
- asternutul iepuroaicelor sa fie uscat si curat, iar adapostul sa fie bine ventilat, curat si uscat.
In perioada de gestatie, se constata ca iepuroaica este foarte sensibila la zgomote. Din aceasta cauza este necesar sa ii asiguram un climat calm, de liniste, care sa ii induca senzatia de izolare si siguranta, in caz contrar se pot produce avorturi. Acesta este si motivul pentru care in timpul cat femelele sunt in perioada de gestatie se vor interzice vizitele persoanelor straine in crescatorii, se vor indeparta cainii, iar crescatorii isi vor desfasura activitatea in cea mai perfecta liniste. Cu 2 - 3 zile inaintea fatarii, iepuroaicele devin agitate, isi captusesc cuibul cu parul smuls de pe abdomen. In cazul producerii unor avorturi, iepuroaicele respective pot fi date din nou la monta chiar din a doua zi, intrucat mucoasa lor uterina se reface foarte repede (in cateva ore), si numai daca au fost eliminate cauzele care au generat avorturile.



3 comentarii:

zi-mi si mie te rog ce rasa de iepuri este cea din imagine...
cum se numeste

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !