luni, 14 decembrie 2009

FATAREA LA IEPURI

FATAREA LA IEPURI - Dupa 26 de zile de la montarea iepuroaicei, deci cu 4 zile inainte de fatare, vom pregati cuibul, efectuand curatarea sa si introducerea de fan sau paie curate si uscate. Cu 2-3 zile inainte de fatare vom trece la restrictionarea furajera a mamei (micsorearea progresiva a hranei oferite). Dupa o gestatie de 30-31 de zile , femela va da nastere in mod normal la 2-12 pui . Momentul fatarii este semnalat de iepuroaica prin smulgerea parului de pe abdomen si amenajarea cuibului. Fatarea are loc in mod normal noaptea , dureaza intre 15 si 25 de minute si se realizeaza usor. Iepurasii se nasc cu ochii inchisi si fara par. Puii, la nastere, cantaresc fiecare intre 50-70 de grame. Pentru a-i proteja termic, femela ii acopera cu parul smuls de pe abdomen. La doar 24 de ore de la fatare, trebuie sa verificam cuibul. Cu ocazia aceasta se numara puii , se observa viabilitatea lor si se inlatura puii morti. Cuibul se va controla dupa ce vom muta iepuroaica in alta cusca si numai dupa ce ne vom spala pe maini cu un sapun fara miros (putem folosi manusi din plastic). Aceasta precautie este obligatorie deoarece iepuroaica isi recunoaste puisorii dupa miros si, daca apar modificari de miros, exista posibilitatea sa refuze sa ii mai alapteze. 
Ce trebuie sa verificam atunci cand observam cuibul : Iepurasiii sanatosi sunt calzi, au miscari vioaie si tendinta neantrerupta de a se hrani , pe cand cei cu probleme sunt mai reci , cu miscari slabe si pielea usor cutata.
Atunci cand puisorii scancesc tare si se misca in permanenta, inseamna ca ori le este foame, ori le este frig, situatie in care trebuie intervenit rapid asupra factorilor deficitari. In primele zile dupa fatare verificarea cuibului se va face de mai multe ori intr-o zi ( printr-o privire asupra cuibului , observand daca totul este in regula). Este absolut necesar ca in jurul iepuroaicei si a puilor sa se asigure liniste (latratul cainilor este un factor perturbator) si sa se opreasca accesul rozatoarelor in vecinatatea iepurilor , pentru a se preveni consumarea puilor de catre mama. Aceasta pornire canibala a iepurelui de casa este o reminescenta a instinctului de conservare mostenit de la forma salbatica a speciei. Canibalismul mai poate fi determinat de carente alimentare in perioada de gestatie precum si de lipsa apei imediat dupa fatare.



3 comentarii:

de ce iepurii isi maninca piela unul la altu?

Am o iepuroaica si fata la 21 de zile de la monta! E normal acest lucru?

eu am o iepurita care isi trage par de pe abdomen asta a fost acuma 3 saptamani dar nu a fatat a primito si nu stiu ce sa fac cu ea as vrea sa o bag le iepuroi ce sa fac va rog raspundeimi

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !